top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse De Roock

Asbest en zijn risico's

In oudere huizen (van vóór 1994) kun je nog op verschillende plaatsen asbest tegenkomen. Het werd vroeger veel gebruikt om zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Maar het heeft ook een groot nadeel wanneer je asbestvezels inademt zijn deze gevaarlijk. Wat zijn de risico’s van asbest en hoe herken je het?Ben je ooit een keer in aanraking gekomen met asbest. Dan is het risico voor de meest mensen 'gelukkig' heel klein. Je ademt namelijk iedere dag een klein beetje asbest in. De totale hoeveelheid asbest die je inademt gedurende je leven, is dus bepalend voor eventuele ziektes als kanker te ontwikkelen. Mensen die langdurig met asbest hebben gewerkt of deze vezels hebben ingeademd, lopen een hoger risico om ziek te worden.


Waarom is het dan in huis zo gevaarlijk? De asbestvezels blijven lang hangen en bij het openen van een raam, zal het stof opwaaien, waardoor je iedere keer wordt blootgesteld aan de gevaarlijke stoffen.


Wat is dan asbest?


Asbest bestaat uit kleine vezels die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Wanneer je deze langdurig hebt ingeademd, kan je het risico lopen om kanker te ontwikkelen in de longkanker, stoflongen (asbestose), longvlies of buikvlies (mesothelioom), strottenhoofdkanker en eierstokkanker.


Sinds eind de jaren 70 is het gebruik van asbest sterk verminderd tot in 1998 in België verboden was om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. In woningen die gebouwd of verbouwd zijn voor 2001, zijn er mogelijks asbesthoudende materialen aanwezig.Hoe kun je asbest herkennen?


Asbest is vrij lastig te herkennen. De kleur hangt af van het materiaal waarin dit is verwerkt, en kan dus alle kleuren van de regenboog hebben. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, doch door verwerking in ander materiaal is dit moeilijk vast te stellen.


Het is voornamelijk de leeftijd van de materialen dat iets zegt of er asbest al dan niet inzit.

Producten met een niet-hecht gebonden (los) asbest zoals bv. de onderlaag van een vloerbedekking of een spaanplaat van vóór 1983.Producten met hechtgebonden (vast) asbest zoals golfplaten of harde plafondplaten is verboden vanaf 1993. De vloerbedekking of vloertegels van vinyl bevatten asbest, indien vóór 1985 gelegd. Het kan in de bedekking zelf zitten of in de viltachtige onderlaag. Daken met asbest worden beschadigd door weer, wind en mos.


Opgelet, het is niet overal verboden asbest te gebruiken of te produceren. In goedkope elektrische apparaten wordt asbest nog gebruikt in China, Rusland, de Verenigde Staten en India. Vooral waar hittebescherming een rol speelt.https://www.milieucentraal.nl/Let op! Laat asbest in huis verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Zij zorgen dat het veilig verwijderd wordt en controleren of er geen vezels in jouw huis achterblijven.


Wat gebeurt er met het asbest?


Er is vandaag geen algemene verplichting om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen.


Asbesthoudend materiaal vervangen is meestal de beste oplossing. Hoe dringend zo’n vervanging is, hangt af van hoe verouderd en versleten het materiaal is.


In bepaalde situaties mag u het asbesthoudende materiaal zelf verwijderen en afvoeren naar het recyclagepark: neem dan zeker de nodige voorzorgsmaatregelen. In andere situaties moet u een beroep doen op een erkende asbestverwijderaar. Bent u niet zeker? Raadpleeg de website van Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/asbest


Het ingezamelde asbest wordt gestort op speciale stortplaatsen. Er zijn op dit moment nog geen andere manieren om het veilig te verwerken, verbranden kan bijvoorbeeld niet.Asbestinventarisatie verplicht vanaf 23 november 2022


Bij de verkoop van een woning gebouwd voor het jaar 2001, is een asbestinventarisatie verplicht. Bij een volledige inventarisatie checkt de expert ook op plekken die niet zichtbaar zijn: hij kan dus andere materialen wegbreken om te zien wat daarachter zit. Ook hier geldt dat hij verdacht materiaal op kan sturen naar het lab en een advies en inschatting van de kosten geeft. De kosten van zo'n onderzoek zijn afhankelijk van hoeveel extra werk het is, om al het asbest te ontdekken.Wat met de gemene delen van een appartementsgebouw?


Voor de gemeenschappelijke delen van panden die onder het stelsel van gedwongen mede-eigendom vallen, gaat de verplichting pas in op 1 mei 2025, bij een verkoop. Vanaf 2032 is elke mede-eigenaar verplicht een asbestattest te hebben voor de gemeenschappelijke delen.Ondersteuning voor particulieren bij asbestverwijdering


De ondersteuning van de asbest verloopt via lokale besturen. Particulieren kunnen deelnemen om asbest voordeliger te verwijderen. Door middel van ophaling aan huis, een samenaankoop voor de vervanging van asbestdaken en gevelbekleding of het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest met 50% subsidie door een erkende asbestverwijderaar.Check of er in uw gemeente een asbestafbouwproject loopt


Wilt u weten welk project met de steun van de OVAM in uw gemeente loopt en wie dit organiseert?
68 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page